Datorer
Programmering är konsten att få en dator att spela upp musik, att räkna ut mattetal, eller rita upp ett spel. Programmering handlar också om att bygga appar till mobilen, eller designa hemsidor, eller vart vattnet ska spruta i en tvättmaskin, jajamen, det sitter en liten dator I den också!
Som att baka tårta
För att baka en tårta utgår vi ifrån något slags recept. Receptet säger vilka ingredienser vi behöver köpa, och hur dessa ingredienser ska rivas, hackas, smältas och till slut sättas ihop. Om du följer instruktionerna blir slutresultatet en tårta. Om du avviker från instruktionerna kan det bli en annan tårta, eller kanske något helt annat.
Att programmera en dator är precis som att skriva ett recept. Det är sedan datorn som följer dessa instruktioner. Den gör precis som du säger åt den - så det är viktigt att instruktionerna är skrivna rätt!
En känd programmerare, Ted Nelson, uttryckte det såhär:
"Den goda nyheten om datorer är att de gör som du säger åt dem. De dåliga nyheterna är att de gör som du säger åt dem"
Dessa instruktioner skriver vi på ett språk som datorer kan förstå. Vi kallar dessa för programmeringsspråk. Ett av de populäraste är Python och det är vad vi kommer använda här.
Vad ingår i en dator?
Våra hjärnor klarar av att spara minnen, hålla reda på information, och tänka. I en dator är detta tre olika delar.
En dator har oftast en hårddisk, som kan spara "minnen" under lång tid. Vi kallar dessa “minnen” för “filer” och “mappar”.
En dator har också ett RAM-minne (eller internminne), som är mindre men snabbare. Jämför det här med oss människor, som kan hålla några siffror i huvudet samtidigt, kanske ett telefonnummer, men inte jättemånga.
Till sist har en dator också en CPU (Central Processing Unit, eller "processor"), som sköter själva tänkandet. Det är den som tar emot instruktioner och gör saker. Det kan vara att plussa ihop två tal, rita en röd fyrkant på skärmen, eller skicka ett meddelande med vilken knapp i ditt onlinespel som du nyss klickat på.
När vi programmerar skriver vi instruktioner, eller kod, I en fil som sparas på hårddisken. När vi startar programmet läggs det över i RAM-minnet, och instruktion för instruktion skickas till processorn, som utför den, och sedan går vidare till nästa. På så sätt bygger datorn upp sin tårta efter din beskrivning!
Elektroniska datorer som vi känner dem idag har funnits sedan omkring 1950-talet, men då var de stora som hus. Idag finns datorer överallt och de fungerar på samma sätt som då, även om de är jättesmå.
Vad är speciellt med Python?
Precis som bland människor finns det många olika programmeringsspråk. Vi kan göra ungefär samma saker i alla, men de har olika "stil", olika "grammatik", och passar ibland bättre för olika ändamål.
Python beskrivs ofta som läsbart och det ser inte helt olikt ut jämfört med hur vi skriver matematik.
Andra populära språk heter till exempel JavaScript, C#, Java och R.
I nästa avsnitt ska vi sätta igång!
I den här videon tittar vi närmare på hur datorer fungerar, vilka delar som ingår, och var programmering används.
- Programmeringsspråk: Ett språk som man använder för att skapa datorprogram. Det finns ett mängd av programmeringsspråk, t.ex. JavaScript, Python, C++ osv.
- Hårddisk: En hårddisk sparar information permanent, som ett långtidsminne i hjärnan.
- RAM: RAM är en förkortning för Random Access Memory på engelska. Den kallas också "interminne" eller "arbetsminne" och innehåller de program/appar som är igång just nu.
- CPU: CPU är en förkortning för Central Processing Unit och är själva hjärnan i datorn, den som läser och utför våra instruktioner.