Uppgift 29 - 31
Födelsetal i EU-länder
29. Hur stor andel av de redovisade EU-länderna låg under den kritiska nivån vad avser födelsetal?
- 35 procent
- 45 procent
- 55 procent
- 65 procent
Först räknar vi antalet länder som ligger under den kritiska nivån (vi kan välja vilket av diagrammen vi vill):
Det är åtta stycken. Totalt finns det sjutton redovisade länder i diagrammen. 8/17 är strax under hälften (då \(2\cdot8=16 \), strax under 17). Svarsalternativ B, 45 procent, passar därmed utmärkt.
Svar: B
30. Hur stor var skillnaden i andel barn under tre år i barnomsorg mellan landet med den största andelen och landet med den näst största andelen?
- 20 procentenheter
- 40 procentenheter
- 60 procentenheter
- 80 procentenheter
Andelen barn i barnomsorg ligger på den horisontella axeln i det högra diagrammet. Vi kan identifiera de länder som ligger närmast respektive längst ifrån noll på skalan:
Det land som ligger längst till höger (högst andel) är Danmark på ca 60%, det landet som är näst störst är Sverige som ligger på ca 40% vilket då ger oss följande beräkning
60% - 40% = 20%.
Svar: A
31. För hur många av de redovisade EU-länderna gällde att födelsetalet var lägre än 1,4 och att kvinnor i åldern 25–34 år hade minst 12 års utbildning?
- 4
- 5
- 6
- 8
Utbildning kontra födelsetal presenteras i det vänstra diagrammet. Börja med att markera de länder vars födelsetal är lägre än 1,4 (röd markering). Markera sedan de länder där kvinnor i åldern 25-34 år har minst tolv års utbildning. De länder som ligger innanför båda markeringar är fem stycken (Spanien, Tyskland, Tjeckien, Slovakien och Polen).
Svar: B